TWEE KWEENEN en de toekomst

Na de speelreeks van Twee Kweenen in Gent, gaat NUNC volgend seizoen op stap door Vlaanderen. We spelen in Leuven, Roeselare, Waregem, Torhout, Wetteren, Oudenaarde, Tielt, Hasselt en Geel.

Een greep uit de perscommentaren over Twee Kweenen:

"... We weten eigenlijk ook al hoe het gaat eindigen natuurlijk, en toch laat je je meeslepen door dit mooie staaltje heel strek teksttheater; met mooie dialogen, beschrijvingen en woordspelletjes. Het gaat soms best snel, maar de schoonheid van de taal blijft overeind. Ik was vooral onder de indruk van de venijnige dialogen tussen de twee vrouwen. Met Twee Kweenen bevestigt toneelgroep NUNC haar reputatie van verrassend theater op locatie. Een aanrader!" (Gentblogt)

"Regisseur Benjamin Van Tourhout, die eerder ook al de geschiedenis van de pausenfamilie Borgia naar de planken schreef (Het geslacht Borgia), slaagt er hier opnieuw in om op heldere wijze een situatie te schetsen die de puur historische anekdote overstijgt. Zijn barokke krullige taalgebruik, een mix van archaïsmen en hedendaagsheid, mondt uit in scherpe vergelijkingen en dito psychologisering van de personages. Zijn tekst is niet alleen een historische strijd tussen twee machtige vrouwen, maar ook een wedstrijd tussen mannelijke en vrouwelijke mechanismen, tussen oude en nieuwe politieke en religieuze opvattingen." (De Morgen)

"Van Tourhout plaatst bij het eerste scènebeeld de twee vrouwensilhouetten in tegenlicht, een mooie symbolische verbeelding van het feit dat ze elkaars tegenpolen zullen blijven, een leven lang, een voorstelling lang. De belichting op deze unieke locatie is zo betoverend dat een extra decor niet nodig is. De assisenzaal waarin de historische personages tot leven komen, spreekt voor zichzelf. Het licht creëert complotten, pijn, humor en verbeelding op een koude plek waar levens voor altijd veranderd worden. Van Tourhout levert met Twee Kweenen een knappe hedendaagse tekst over een dramatisch interessante ontmoeting tussen twee machtige rivalen, die in de realiteit nooit plaatsvond. Hij vertelt dit verhaal uit een tijd die niet de onze is zonder zich te verliezen in details of uitleggerij." (Cobra.be)

Op dit ogenblik bereidt toneelgroep NUNC seizoen 2011-2012 voor. Het belooft een druk seizoen te worden, met drie hernemingen en drie creaties:

De herneming van ALLES PASSEERT (een voorstelling van Leen De Veirman, eerder te zien bij NUNC in Raisonnez, Zwerfkei, Het geslacht Borgia en Twee Kweenen)
De herneming van ZWERFKEI (tekst & regie Benjamin Van Tourhout)
De herneming van TWEE KWEENEN (tekst & regie Benjamin Van Tourhout)

De creatie van de jongerenvoorstelling STERREBROER (coproductie fABULEUS - tekst & regie Benjamin Van Tourhout)
De creatie van VERDER (tekst & regie Benjamin Van Tourhout)
De creatie van SCHEMERDAG (een project van Bert Dobbelaere, eerder te zien bij NUNC in Het geslacht Borgia en Twee Kweenen)

Graag tot in de toekomst!

Vriendelijke groeten,
toneelgroep NUNC