Raisonnez

Intro

Raisonnez is de derde creatie van toneelgroep NUNC. Raisonnez is van ver gebaseerd op de gruweldaden van de Franse Gilles de Rais. De beschermheer van Jeanne d’Arc, die na haar verbranding zichzelf jarenlang opsluit en pas weer in de openbaarheid komt met de moordpartijen op honderden kinderen.
 
Deze voorstelling vertrok vanuit de vraag: “mag men kwaad doen uit liefde?”. Kan een mens die zijn geliefde vermoordt ziet zelf anderen vermoorden om zichzelf te troosten. Mag een mens nemen wat hijzelf is ontnomen. Kan Gilles de Rais onschuldige kinderen vermoorden omdat zijn onschuldige Jeanne d’Arc is vermoord?
 
Vanuit deze vraagstelling kwam er een verhaal op gang van een man die zichzelf wil meten met de wereld, die de wereld dezelfde pijn wil laten voelen als hij zelf voelt. Een man die dezelfde leegte wil verspreiden die hij in zijn binnenste voelt.
 
Raisonnez werd een muziektheatervoorstelling, gesteund door een kinderkoor (naar analogie met de voorliefde van de Rais voor jonge kinderstemmen) en een speler.
Door deze vorm kreeg de voorstelling een oratorium-huid.
Raisonnez is een stuk over wraak en boete, over de woede tegenover allen. Een woede die nooit kan doven. Een stuk over oog om oog en tand om tand.
 
Raisonnez won in 2008 de provinciale prijs voor Letterkunde (Oost-Vlaanderen)

Pers

Raisonnez is meeslepend muziektheater. Met een perfect gevoel voor timing confronteert actrice Leen de Veirman als koning het publiek met haar dubbelrol van slachtoffer en beul. De strakke choreografie toont haar als een individu tegenover een groep, die fungeert als commentator, verteller en muzikale versterker van emoties. Het levert visueel-auditieve pareltjes op. Het maakt van Raisonnez bijwijlen een schilderij van Goya (De Morgen).
 
 
De ruggengraat van Van Tourhouts stuk is het gespeelde woord dat een hoge graad van muzikaliteit bevat. Het spreken en acteren van een speler wordt echter tegenover een koor geplaatst Het zingen krijgt hier de functie van het sprekende koor in een Griekse tragedie Het drukt een hele gamma gevoelens uit en geeft op een eenvoudige manier wendingen aan. Het leidt een rondedans in, die ritueel wordt. Van Tourhout is een spoorzoeker die wel weet dat er nog nauwelijks nieuwe wegen te vinden zijn maar dat de bekende weg nog genoeg geheimen bewaart die kunnen geopenbaard worden. Van Tourhout en zijn medewerkers zetten gruwel om in gezang, en wat Leen de Veirman ook zegt en schreeuwt, hoe ze zich ook in haar meervoudige rol, kronkelt en draait, ze geeft zich nergens over aan realisme, maar blijft in haar spel een vreemde en vervreemdende gestalte (Theatermaggezien). 

Credits

Raisonnez  is een voorstelling van Benjamin Van Tourhout met Leen De Veirman en Deborah Cachet, Charlotte Campion, Laure Campion, Julie De Brandt, Celien Deloof, Thalyta De Prins,  Mariuga Guimaraes, Romy Heyrman, Petra Mertens, Emma Posman, Fo Vanrooy, Dominique Van Hof en Michelle Van Hof.  (de productie kwam mee tot stand door  Ceremonia, Limelight, kc Nona en het Nieuwpoorttheater)
 
Premièredatum: 16/09/2005