Het Geslacht Borgia I

Intro

Het Geslacht Borgia I - Homo Carnale, is het eerste deel van de trilogie rond deze beruchte Spaanse pausenfamilie. 
Deze zal vertellen vanaf de verkiezing tot paus van Rodrigo Borgia tot en met de roemloze dood en ondergang van de clan. 
Deze bewoonden het Vaticaan van 1492 tot 1503. Ze maakten Rome tot een hol van angst en gruwel. Ze vermoordden wie in hun weg stond, ze verafgoden zichzelf.
In wat de heilige stoel heet zetten zij hun duivelse daden neer.
 
In drie stukken zetten we de realiteit naar onze hand om een dramatisch verhaal te vertellen.
Voor deze voorstelling onderzocht regisseur en tekstschrijver Benjamin Van Tourhout de Archivio Segreto Vaticano, Biblioteca Apostolica Vaticana, Biblioteca Austriaca di Roma, Biblioteca Centrale Nazionale di Roma, Koninklijk Nederlands Instituut, Österreich Institut Roma, Norwegian Institute, Biblioteca Hertziana.
Wat als een mens alles mag en kan? Is er dan nog genot? Verlangen? Verwachting? 
Wat als elke impuls bevredigd wordt nog voor hij goed en wel is bedacht?
Blijft er dan niet enkel leegte over?

Pers

Zo geil als de paus - een nieuwe klassieke tragedie is geschreven. Na straffe kleinschalige locatievoorstellingen als ‘Zwerfkei’ en ‘Raisonnez’ bewijst NUNC met deze coproductie ook het grotere werk aan te kunnen. Met sterk ensemblespel en een weloverwogen regie waarbij elke scène een schilderijtje op zich is grossiert ‘Het geslacht Borgia’ tot een poëtische synesthesie van woord, beeld en muziek (De Morgen).
 
Het is lovenswaardig dat Benjamin Van Tourhout zich waagt aan het schrijven van een klassiek stuk, een tragedie haast, dat enerzijds focust op macht en machtsmisbruik en anderzijds op een gesloten familie waarbinnen zich een familiedrama voltrekt. Hij slaagt er met zijn tekst en enscenering in geloofwaardige personages neer te zetten (KLARA).
 
De tekst is heel sterk, schipperend tussen zwaarwichtig dramatisch en menselijk realistisch. Zo is ook het spel. Veel nadruk ligt op de vorm, waardoor de tekstzegging vaak ook heel theatraal en bijna grotesk wordt. Het is in het begin even wennen om in deze licht vervreemde wereld van de Borgia’s binnen te stappen. Maar zodra je erin zit, kan je er niet meer uit. Het web van intriges is mooi gespannen. Nu ja, kan zoiets mooi zijn? Mooi in zijn lelijkheid (URBAN MAG).
 
De laatste tonen van het requiem voor de vorige paus zijn nog niet weggestorven, of kardinaal Rodrigo Borgia weet het conclaaf in een intense scène al naar zijn hand te zetten. 
De Borgia's slaan aan het watertanden. Toneelgroep NUNC ontmaskert hen als kinderen in een speelgoedwinkel, die de weelde niet dragen kunnen. Als een jolige bende, die zichzelf verliest in intern getwist, strapatsen en onderbroekenlol. Samen met de expressieve speelstijl geeft het de Borgia's een aards, typisch Vlaams tintje (KNACK).
 
…de figuren worden met verve gespeeld door Tom Van Bauwel als de nieuwe paus, door Gert Winckelmans, Bert Dobbelaere, Michaël Pas, Lien Wildemeersch als vrouw van een van de zonen, en de jonge Gilles De Schrijver, twee rollen die bijzonder gestalte krijgen door de vaste actrices van NUNC: Leen Roels, respectievelijk Leen De Veirman. Wat het burleske van het stuk ook overstijgt, zijn de orgelklanken die dreiging verklanken, en de twee engelen die waken bij de doden en lijkgezangen zingen. Hemelse gezangen die door merg en been gaan. Wij kijken vol verwachting uit naar de twee volgende delen van de Borgiatrilogie… (Theatermaggezien)

Credits

Het Geslacht Borgia I – Homo Carnale is een voorstelling van Benjamin Van Tourhout
 
Premièredatum: 09/05/2008