Evariste

Intro

Een verhaal van getallen en passie
Van liefde en doodslag
Van optellen en delen
Van axioma’s die geen geluk opleveren
Van bewijzen waar niemand op zit te wachten
 
Evariste vertelt het verhaal van de jonge Franse wiskundige Evariste Galois
Die leefde voor de wiskunde
Die leefde voor de revolutie
Die leefde voor de liefde
En stierf
In een duel waarvan hij op voorhand wist dat het verloren was
 
Evariste is een intieme monoloog die ontstond na het grote geweld bij Het Geslacht Borgia en de opera King Arthur.
 
 
Le jeune Galois Évariste: âgé de 21 ans, bon mathématicien, connu surtout par son imagination ardente  vient de succomber en 12 heures à une péritonite suraiguë déterminée par une balle tirée à 25 pas. Procès-verbal de l'autopsie de Galois (Gazette des Hôpitaux du 7 juin l832)

Pers

Benjamin Van Tourhout is regisseur, artistiek leider en acteur. Auteur ook, en eentje die niet zomaar een tekst uit zijn mouw schudt. Voor Het geslacht Borgia doorploegde Van Tourhout de pauselijke archieven, ook zijn monoloog Evariste is het resultaat van diepgravend onderzoek, naar de mens, zoon, dromer, revolutionair, maar boven alles wiskundige Evariste Galois (1811-1832).
Van Tourhout is doordrongen van het verhaal van Evariste Galois en hij spuwt het uit op een expressionistische manier die fascineert en beklemt - koortsige ogen, ontblote tanden, krampachtige bewegingen. Je wordt meegezogen in het razende brein en kloppende hart van een eenzaam genie. Samen met Galois' innerlijke wereld openbaart zich als vanzelf, zonder een didactisch woord te veel, haarfijn het negentiende-eeuwse tijdsbeeld. Straffe tekst die zoiets klaarspeelt. Maar het strafste is dat Van Tourhout zijn monoloog weet te vrijwaren van elke tranerigheid. Ondanks het feit dat God, kerk, staat, familie en liefde Galois is de steek lieten, wekt hij geen medelijden. Sterker nog : in al onze middelmatigheid zijn we jaloers. Omwille van zijn drift, zijn wil, zijn verbetenheid. Hoe voelt het om zo'n passie bezitten – of het in liefde dan wel in wiskunde is? Hoe voelt het om verteerd te worden? Echt te leven ? Artaud zou zeggen 'Waarlijk vervloekt is het dat wij geen slachtoffers zijn op de brandstapel, die tekens geven door de vlammen heen.' Evariste Galois lichtte op in die vlammen, Benjamin Van Tourhout doet zijn vuur herleven (03/09-Magazine).
 
 
Toneelgroep NUNC is geïnteresseerd in de grote kanten van de kleine man: ‘In elk van ons zit een koning.' stelt Benjamin Van Tourhout. Voor Evariste valt wiskunde samen met het leven. Hij verdraagt niets dat onbeslist is. Hij wil geen misschien, geen onwetendheid. Dit is nog maar de basis voor wat de voorstelling Evariste kan worden. Het uitgangspunt bevindt zich reeds hemelshoog. Wie hoog vliegt kan diep vallen, maar Van Tourhout vliegt rijkelijk verder. Het eenzame bestaan van de wiskundige giet hij in een monoloog die even dravend en logisch is als de wiskundige stellingen die Evariste aframmelt. Literair enorm interessant en bovendien met gedrevenheid gespeeld. Evariste is een boeiende en literair hoogstaande monoloog, die een fenomenaal levensverhaal vertelt (cutting edge).

Credits

Evariste is een voorstelling van en met Benjamin Van Tourhout.
 

 Premièredatum: 06/12/2008